1. >Recepty
  2. >Kachní stehno se zelím a řepou

Kachní stehno se zelím a řepou

Obtížné
2 osob
90 min
100 min
Drahé
Ingredience
pro 2 osoby
2 balení Bonduelle Strouhaná řepa Vapeur (425 ml)

350 g kachního stehna

1 velká hlávka červeného zelí

50 g másla

2 badyány

2 svitky skořice

1 velká cibule (nejlépe červená)

3 polévkové lžíce cukru

100 ml červeného vinného octa, kůra a šťáva z 1 pomeranče

2 jablka, oloupaná, na plátky

6 (klidně i víc) polévkových lžic čerstvě nastrouhaného křenu

hrst nasekaných lístků petrželky

sůl a pepř
ingredience pro 2 osob
2 balení Bonduelle Strouhaná řepa Vapeur (425 ml)

350 g kachního stehna

1 velká hlávka červeného zelí

50 g másla

2 badyány

2 svitky skořice

1 velká cibule (nejlépe červená)

3 polévkové lžíce cukru

100 ml červeného vinného octa, kůra a šťáva z 1 pomeranče

2 jablka, oloupaná, na plátky

6 (klidně i víc) polévkových lžic čerstvě nastrouhaného křenu

hrst nasekaných lístků petrželky

sůl a pepř
  1. krok 1
    Kachní stehna omyjeme, vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme a trochu podlijeme. Přiklopíme druhým pekáčem a necháme při 180–200 °C péci 60 minut.
  2. krok 2
    Po 60 minutách odklopíme, popřípadě podlijeme, zvýšíme teplotu na 250–270 stupňů Celsia, tak na 30 minut. Po 20 minutách potřeme stehna medem a pečeme ještě 10 minut dokřupava.
  3. krok 3
    Během pečení kachny odstraníme ze zelí vnější listy a rozkrojíme hlávku na čtvrtky. Ty nakrájíme hodně najemno.
  4. krok 4
    Máslo rozehřejme v kastrolu, aby začalo pěnit. Přidáme badyán i skořici a necháme ještě chvilku pěnit.
  5. krok 5
    Vsypeme pokrájenou cibuli, okapanou strouhanou řepu, zelí, posypeme cukrem a přelijeme octem i pomerančovou šťávou. Osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Poté zakryjeme a na mírném plameni vše dusíme asi tři čtvrtě hodiny. Občas promícháme.
  6. krok 6
    Do zelí přimícháme jablka a dusíme ještě další tři čtvrtě hodiny, až bude vše pěkně měkké.
  7. krok 7
    Nakonec do zelí vmícháme polovinu křenu a přesuneme ho na servírovací mísu.
  8. krok 8
    Zbylý křen promícháme s petrželkou a pomerančovou kůrou a touto směsí zelí před podáváním posypeme. Podáváme spolu s upečenou kachnou. BON APPÉTIT!
Nechte se překvapit
SnadnéStředníObtížné
< 15 Min15 - 45 Min45 m a +
Legenda