krok 1
V hrnci přivedeme k varu vodu. Rigatoni vložíme do vody, osolíme a necháme vařit 7 minut. Následně scedíme a opláchneme studenou vodou.
krok 2
Na rozpuštěném másle pozvolna dusíme najemno nakrájenou cibuli, po 10 minutách přidáme česnek a dusíme dalších 5 minut.
krok 3
Vložíme nakrájenou dýni a osmahneme ji. Podlijeme vínem, necháme odpařit alkohol, dolijeme zeleninovým vývarem a dusíme, až je dýně měkká.
krok 4
Dýni šťouchadlem nebo vařečkou ještě rozmačkáme na jemnější kusy. Nemixujeme, v omáčce by měly zůstat malé kousky dýně.
krok 5
Směs zalijeme smetanou (podle potřeby i vývarem), necháme přejít varem a odstavíme.
krok 6
Vmícháme nastrouhaný parmezán a nasekanou petrželku, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Osolíme a opepříme.
krok 7
Hotové Légumio rigatoni ihned vmícháme do omáčky. Na talíři posypeme strouhaným parmazánem, piniovými oříšky a lehce zakápneme olivovým olejem.