Bílé fazole

Bílé fazole, stejně jako červené pochází z tropických oblastí Ameriky, kde je již před 6 000 lety pěstovali indiánské kmeny v Mexiku a Peru. Odsud se fazole díky své nenáročnosti rozšířila do celého světa.

Je jen málo plodin, které mají tolik podob jako fazole obecně.  Díky snadné přizpůsobivosti různým klimatickým podmínkám vznikla celá řada kultivarů od malých lahůdkových lusků až po dužnaté boby a velké lusky.

Mnohým lidem vadí, že fazole nadýmají. Zde je jedno doporučení – fazole před vařením dejte do vody na několik hodin nebo je nechte odstát přes noc. Také je možné je oloupat a při samotném vaření se doporučuje vyměnit alespoň jednou vodu.

Věděli jste,
     že ... ?

  • Fazole jsou výživné a syté, možná i proto se jim přezdívá „maso chudých“.
  • V oblastech, kde se konzumuje hodně luštěnin, umírá méně lidí na infarkt.
  • Čím je fazole tmavší, tím má výraznější chuť a její proteiny jsou stravitelnější.
  • V současné době existuje až přes 400 druhů fazolí.