Brokolice

Brokolice s největší pravděpodobností pochází ze Středomoří, z oblasti Apeninského poloostrova, kde ji pěstovali Etruskové.

Vznikla z původní plané košťáloviny, která je předchůdcem také zelí, kedluben, květáku nebo kapusty. Brokolice je přímou příbuznou květáku, nicméně chutí byste si na její bílý protějšek sotva vzpomněli. Brokolice, tak jak ji jíme, je vlastně nerozevřené poupě rostliny.

Brokolici je potřeba připravovat šetrně, buď krátkým povařením ve vodě nebo přípravou v páře, dlouhým vařením totiž netrpí pouze její chuť, ale ztrácejí se i účinné látky.

Brokolice musí být při sklizni tmavozelená až namodralá. Pokud jsou její listy nebo růžičky zbarvené do žluta, není čerstvá.

Věděli jste,
     že ... ?

  • Brokolice je bohatá na vlákninu, beta karoten, vitamíny C a E, kyselinu listovou a na minerály.
  • Má nízký obsah cukru a tuků, což z ní činí potravinu nejen zdravou, ale i vhodnou pro dietu.
  • Působí preventivně proti infekcím.
  • Díky vláknině zlepšuje trávení a odstraňuje zácpu.
  • Stimuluje metabolismus, posiluje činnost svalů, imunitní systém, srdce a krevní oběh.