Cizrna

Cizrna se pěstuje po tisíce let, na talířích ji měli už v antice a historici odhadují její stáří na více než 7 500 let!

Z Anatolie (území dnešního Turecka) se ve středověku rozšířila i do Evropy. Nejprve se zabydlela v kuchyních chudších vrstev na vesnicích, nicméně později si našla své místo i v městské gastronomii.

Hlavním důvodem, proč se cizrna pěstuje po tak dlouhou dobu, je pravděpodobně její chuť a velká variabilita použití v kuchyni. Nejznámější v našich poměrech je zřejmě humus, nicméně výtečná je do salátu nebo v podobě tradičního falafelu.

Věděli jste,
     že ... ?

  • Cizrna je luštěnina, tudíž má vysokou koncentraci bílkovin. Říká se o ní, že je jí možné nahradit maso!
  • Velké množství vlákniny působí jako prevence tzv. civilizačních onemocnění (obezita, onemocnění srdce a cév nebo rakovina tlustého střeva).
  • Má také vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které působí na snižování hladiny cholesterolu, ale také udržují naši pokožku jemnou a vláčnou...
  • Společně s červenou čočkou a zelenými fazolkami patří k nejlépe stravitelným luštěninám.