Čočka

Čočka je pěstována a kultivována již po staletí. Je zmíněna dokonce už i ve Starém zákoně. Patří mezi rostliny s nejvyšším obsahem bílkoviny. V mnoha zemích je proto vyhledávanou plodinou, zejména v Indii, kde tvoří velkou část obyvatel vegetariáni. V Indii se čočka vaří se zeleninou a dochucuje se nejrůznějším kořením.

V divoké přírodě můžete najít velké množství druhů a barev čočky: oranžovou, zelenou, hnědou nebo i růžovou.

Čočka je k dostání v průběhu celého roku a pro svou mírně sladkou chuť je populární v polévkách a do salátů.

Čočky v optice jsou pojmenovány právě po čočce, jež mají podobný tvar.

Věděli jste,
     že ... ?

  • Čočka má přirozeně vysoký obsah přírodních cukrů a vlákniny, působí tedy jako energická vzpruha
  • Je lékem na dobrou náladu, jelikož pozitivně působí proti depresím.
  • Čočka pozitivně působí proti zácpě, na snížení cholesterolu a cukru v krvi, nebo proti rakovině.
  • Když vám čočka způsobuje nadýmání, můžete zkusit v konečné fázi přípravy jídla přidat saturejku.
  • Uvařená, rozmačkaná čočka smíchaná s moukou se přikládá na bolestivá místa. Tato pasta urychluje i hojení krvácejících ran.