Hrášek

Hrášek je snad nejznámější luštěninou, kterou někdo miluje a jiný nesnáší.

Přesný původ není známý, spekuluje se, že je podobný jakési rostlině z jižní Evropy a jihozápadní Asie… jisté je, že dnes je jednou z rostlin nejoblíbenějších a pěstuje se po celém světě.

Věděli jste,
     že ... ?

  • V dobách, kdy maso bylo jen pro vysoce postavené lidi, byl hrášek spolu s čočkou jednou z nejdůležitějších potravin z důvodu vysokého obsahu bílkovin.
  • Je bohatým zdrojem vitamínu C a karotenů, které chrání zrak.
  • Obsahuje vitamín B, který je velmi důležitý pro naše mentální zdraví, pevné nervy, imunitu, ale také zdravou pleť a vlasy.
  • Zvýšené plynatosti se dá předejít použitím vhodného koření a namáčení hrachu před jeho vařením, nežádoucí plyny se při namáčení z velké části uvolní do vody.