Kukuřice

Zatímco botanici a archeologové se stále nad původem kukuřice nemohou shodnout, indiáni měli jasno:
byl to dar bohů.

Z geografického pohledu kukuřice pochází ze Střední Ameriky, proto není ani překvapením že zlatá zrna jsou běžně používána v mexické kuchyni. Až Kryštof Kolumbus je spolu ostatními plodinami přepravil z Nového světa do Evropy, a od té doby víme i my Evropané, jak skvěle kukuřice chutná.

Věděli jste,
     že ... ?

  • Zasytí, ale nepřibere se po ní.
  • Lutein obsažený v kukuřici podporuje zrakovou činnost.
  • Kukuřice je významným zdrojem minerálních látek (draslík, fosfor a hořčík), které pomáhají snížit stres.
  • Vitaminy, např. Thiamin (vitamin B1), výrazně stimulují mozkovou činnost a pomáhají udržovat dobrou náladu.
  • Biotin (vitamin H) obsažený v kukuřici působí blahodárně na vaši pokožku a vlasy.
  • Kukuřice k snídani, svačině, obědu či večeři - snižuje hladinu cholesterolu.
  • Existuje mnoho druhů kukuřice jako třeba Koňský zub - nejčastěji pěstovaná polní kukuřice, ale i indiánská, moučná, cukrová nebo pukancová.
  • Existují i různé barvy kukuřic - černá, fialová, červená, ty se ale pěstují nejvíce ve Spojených státech.