Žampiony

Žampiony jsou v našich jídelníčcích již od doby kamenné. V té době je lidé v hojné míře sbírali a konzumovali.

Žampiony pocházejí z Francie, odkud plyne i jejich název z francouzského „champignon“. Mnoho lidí se mylně domnívá, že jsou pěstovány v chladných jeskyních, ale opak je pravdou. Žampiony se pěstují na polích, loukách nebo pastvinách a milují teplo.

V současné době jsou žampióny jednou s nejpopulárnějších hub v našich jídelníčcích. Dají se připravit na mnoho způsobů – smažené, v polévkách, v omáčkách nebo například jako houbový tatarák.

Věděli jste,
     že ... ?

  • Žampion má pozitivní vliv na všechny druhy alergických reakcí (doporučeno konzumovat v syrovém stavu), léčilo se jím odedávna astma, senná rýma, chronické ekzémy nebo kopřivka
  • Žampion také snižuje hladinu krevního cukru, má antibiotický účinek a zabraňuje růstu nádorů
  • Celkově posiluje organismus, působí proti krvácení dásní nebo posiluje tvorbu mateřského mléka
  • Když nechcete být podrážděný a depresivní a chcete mít krásné vlasy a nehty, zařaďte žampiony do vašeho jídelníčku
  • Žampiony mají vysoký obsah stopových prvků, především zinku a železa. Jsou v nich také vitaminy jako např. vitamin D, B5, B3
  • Díky velkému množství bílkovin je žampion něco mezi masem a zeleninou