Zelené fazolové lusky

Prapředek fazolí byl objeven ve pozůstatcích peruánského osídlení z doby 8000 let před n.l. Mezi prvními Evropany, kteří tuto potravinu ochutnali, byl slavný Kryštof Kolumbus. Ten pak tuto potravinu přivezl do Evropy, a tak se stala součástí i našich jídelníčků.

Na rozdíl od ostatních druhů fazolí, které se nechávají dozrát a potom se suší, zelené fazolky se jí ve chvíli, kdy jsou ještě mladé a fazole samotné jsou nedozrálé v lusku. Když je kupujete, přesvědčte se, že mají pěknou zelenou barvu a že z nich fazole nekoukají ven. Pokud ano, budou přezrálé a tuhé.

Všechny fazole by se měly kombinovat pouze se surovinami, které zmírňují jejich nadýmací efekt, třeba čerstvé listy majoránky, slanina nebo česnek. Vyhýbejte se kombinacím s těžkými ingrediencemi, jako je například smetana.

Věděli jste,
     že ... ?

  • Fazolky pomáhají omlazovat a regenerovat buňky díky nukleovým kyselinám, které obsahují
  • Jsou bohatým zdrojem vlákniny, manganu, mědi, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, vápníku a vitamínů A, B, C6 a K, a taky antioxidantů.
  • Jsou výborné jako součást diety, jelikož jsou nejen zdravé, chutné, ale i nízkokalorické
  • Jsou vhodné i jako doplněk stravy u lidí, kteří trpí poruchou jater; velký obsah vlákniny ve fazolkách totiž dokáže vázat i jedovaté a tukové látky
  • Díky odvodňovacím účinkům jsou vhodné i při léčení urologických potížích